Cara Potong Kuku yang Sebaik-baiknyaKawan-kawan cek kuku anda sekarang!! tgok..tgok..panjang ta..... jangan simpan kuku yang panjang itu oke..jika kita menyimpan satu jari kuku yang panjang samalah macam kita memelihara sekandang babi..ops!khinzir bahasa sopannye..jangan lupe,1 jari..bayangkanlah 5jari to kuku panjang..nah!amekaw..5kandang babi...adoi..!!! dosa suda..

Okeyh..ramai dah tau kan cara- cara potong kuku ikut Sunnah Nabi..tapi kawan- kawan amalkan ta??
So,bagi sesapa yang still ta tau lagi..meyh singgah sini..
Tertib memotong kuku
Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.


Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahankotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Mesti Tahu
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilangwalaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalahberkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Initak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..
Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudahbernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakaicincin pakailah di jari :
1) jari manis 
2) jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari : 

1) jari tengah 
2) jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Hari- hari untuk memotong kuku

Sabtu : nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penykit

Ahad : nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kepadanya kemiskinan

Isnin : nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sihat

Selasa : nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk kepadanya penyakit

Rabu : nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan

Khamis : nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit

Jumaat : nescaya keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan            masuk kepadanya rahmat daripada Allah SWT

Hati merasa..Otak berfikir..Jari menzahirkan :)

2 comments:

sharul izam said...

macam pernah tgok jer...hahah

N U R A L Y N said...

post ni ea?? hehe..aq amek kat FB..huhu